nedjelja, 1. studenoga 2009.

Obilježena godišnjica pogibije rahmetli kapetana Hajrudina-Hajre Mešića





Nizom prigodnih sadržaja jučer je obilježena sedamnaesta godišnjica pogibije brigadnog generala Hajrudina Mešića, poznatijeg kao Kapetan Hajro.

Protokol obilježavanja započeo je u mjestu pogibije u Nezuku kod Sapne gdje je 30. oktobra 1992. godine, u pokušaju uspostavljanja koridora prema Srebrenici i Žepi, poginuo, kako ga često nazivaju, „Zmaj od Majevice".

Održan je historijski čas, nakon čega su se saborci, prestavnici boračkih organizacija, te predstavnici općina Teočak i Sapna uputili na šehidsko mezarje u Sniježnici gdje je Hajro sahranjen. Tom prilikom u džamiji je proučen tevhid, a na mezaru Fatiha i položeno je cvijeće.

Hajrudin Mešić dobitnik je najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan" i policijskog odlikovanja „Medalje za hrabrost". Bio je komandant „Prve teočanske brigade" kao i komandir Policijske stanice u Ugljeviku. Predsjedništvo Republike BiH na Dan Armije 1994. godine posthumno ga je odlikovalo „Ordenom heroja oslobodilačkog rata", a potom 1996. godine unaprijeđen je u čin brigadnog generala.

Nema komentara:

Objavi komentar